Erkan Okur Resmi Web Sitesi

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Etkin Bir Satış Pazarlama Aracı Olarak Kurumsal Web Sitesi PDF Yazdır
Satış Pazarlama Aracı Olarak Kurumsal Web Sitesi

İnternet giderek hayatımızda daha fazla yer alırken, kurumların da bu sanal dünyayı ciddiye alması ve bir kazanç kapısı olarak görmesi kaçınılmazdı. 

Son dönemi popüler konusu "Facebook", "Twitter" gibi sosyal mecraları kullanarak satış pazarlama çalışmaları yürütmek olsa da, kurumsal web siteleri aracılığıyla doğru hedef kitleye ulaşmanın ve siteye gelen ziyaretçileri satışa dönüştürebilmenin de hala önemini koruduğunu düşünüyorum.

Bu ve ilişkili olacak bir kaç yazıda, "kurumların web sitelerini satış ve pazarlama aracı olarak etkin şekilde kullanabilmeleri" için faydalı olacağını düşündüğüm bazı tavsiyelere yer vereceğim. Reklam çalışmaları için önemli reklam mecraları, farklı reklam modelleri ve bütçelerini ele alıp, temel seviye arama motoru optimizasyonu faaliyetlerini sıralayacağım.

Belki "Sosyal Medya Üzerinden Etkin Satış ve Pazarlama" konusunu da bir kaç yazıda kaleme alma şansı bulabilirim.

"Etkin Bir Satış Pazarlama Aracı Olarak Kurumsal Web Sitesi" yazı dizisinin giriş bölümünü okumak için konunun devamını inceleyebilirsiniz.

A.Reklam Çalışmaları

Yüksek maliyet gerektiren, kısa sürede etki yaratan ancak reklam vermeyi durdurduktan sonra etkisini tamamen yitiren çalışmalardır.
Farklı reklam firmalarının, kendine has avantajlara ve dezavantajlara sahip farklı reklam modelleri bulunmaktadır:

1. Google Adwords
1.1 Google.com Arama Sonuçları
1.2 Google Adsense Yayıncıları
2. Facebook
3. Haber Siteleri
4. Diğer Reklam Seçenekleri

Not: "Reklam Çalışmaları" yazısının tam metinin kısa sürede içerisinde web sitemde bulabileceksiniz.

B. Arama Motoru Optimizasyonu

Reklam çalışmalarına göre daha düşük maliyet gerektiren, etkilerini hissedilmesi zaman alan ancak daha uzun süre getiri sağlayan, getirisinin sürebilmesi için sürekli iyileştirme ve güncelleme gerektiren çalışmalardır.

2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre internette bulunan site sayısı 2010 yılında 21 milyon artarak toplam 255 milyon’a ulaştı. İnternetin giderek yaygınlaşması, Web 2.0 teknolojisi ve sosyal paylaşım sitelerinin etkisiyle, bu rakamların giderek artacağını öngörmek çok zor değil.
2000’li yılların başında “bilgi havuzu” olarak gördüğümüz İnternet, giderek “bilgi çöplüğü”ne dönüşmeye doğru gidiyor. Bu kadar çok sitenin ve bilginin içerisinde, doğru bilgiye ulaşabilmek için “Arama Motorları” kullanımı zorunlu hale gelmiş durumda.

Dünya genelinde internet arama motoru pazarının Google’un hâkimiyetinde olduğu söylenebilir. StatCounter sitesinin verilerine göre Mart – Nisan 2011 döneminde, Bing’in küresel pazar payı % 4.13′e çıkarken Yahoo %3.93′te kalmış. Google ise 2009 sonundan bu yana ilk kez %90 pazar payının altına düşmüş ve nisan ayını %89.9 ile kapatmış.

Türkiye pazarını ele aldığımızda ise, Google’un rakipsiz olduğunu rahatça söyleyebiliriz:
* Görsel kısa süre içerisinde eklenecektir.

Arama motorları sonuçlarında üst sıralara çıkmak için yapılan çalışmalara “Arama Motoru Optimizasyonu (SEO – Seach Engine Optimization) denilmektedir. Bu çalışmalar, sitedeki içeriğin arama motorları tarafından doğru şekilde algılanmasını ve hedeflenen kelimelerde diğer sitelerin önünde yer almasını sağlamaktadır.

1. Google Arama Motoru Algoritması
2. Site İçi Optimizasyon
3. Site İçeriğinin Zenginleştirilmesi
4. Mikro (Yan) Siteler Kurulması
5. Kısa Yoldan Getiri Sağlanması
    5.1 Ücret Karşılığı Link Satın Almak
    5.2 Ücret Karşılığı Tanıtım Yazısı (Makale) Satın Almak
    5.3 Ücret Karşılığı Sosyal Link Satın Almak

Not: "Arama Motoru Optimizasyonu" yazısının tam metinin kısa sürede içerisinde web sitemde bulabileceksiniz.

C. Faydalı Sayaç ve İstatistik Servisleri

Kurumsal web sitelerini etkin bir satış pazarlama aracı olarak kullanmak isteyen firmalar için, web sitelerini ziyaret eden kullanıcı profiline hâkim olmak ve istenen ziyaretçi profiline ulaşmak için hedeflenmesi gereken anahtar kelimeleri doğru seçmek oldukça önemlidir.

Bu iki önemli konuda, site sahiplerine kolaylık sağlayan ücretsiz servisler bulunmaktadır:

1. Google Analytics – İstatistik ve Ziyaretçi Profili Servisi
2. Google Trends – Aranma Hacmi Ölçüm Servisi
3. Alexa – Site Değerlendirme Servisi

Not: "Faydalı Sayaç ve İstatistik Servisleri" yazısının tam metinin kısa sürede içerisinde web sitemde bulabileceksiniz.

{jcomments on}

Son Güncelleme: Çarşamba, 03 Ağustos 2011 12:50